Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

«Καλλικράτης» μια μεγάλη επανάσταση…*


* Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών


Σκιαγραφώντας σε λίγες γραμμές το σήμερα, σε μια εποχή σαν αυτή των ημερών μας, η ανάγκη για πρωτοβουλίες και δράσεις τείνει να γίνει η ενεργός δύναμη κάθε νέου ανθρώπου. Σε μια εποχή που η Κρίση την έκανε να μοιάζει σκοτεινή και μετέωρη, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γύρω μας με ταχύτητες φωτός, εμείς είμαστε εδώ πιστεύοντας ότι μπορεί να γίνει η μετάβαση στο νέο αύριο.

Σήμερα καλούμαστε να πάμε ένα βήμα μπροστά, αφήνοντας πίσω το χτες και όλα όσα πίκραναν την γενιά μας. Καλούμαστε να προχωρήσουμε σε μια νέα δυναμική μεταπολιτευτική περίοδο που θα οριοθετεί ένα νέο ιστορικό κύκλο δημιουργίας για την πατρίδα μας. Και ναι είναι η ώρα αυτή για να προχωρήσουμε, να κάνουμε μια νέα επανάσταση, μια νέα εσωτερική ανασυγκρότηση της ίδιας μας της δημοκρατίας, των θεσμών, του κράτους. Να γίνουμε εμείς οι χτίστες του δικού μας αύριο.

Σε αυτή την πορεία οι εκλογές της αυτοδιοίκησης σηματοδοτούν το εναρκτήριο λάκτισμα. Σηματοδοτούν την νέα πορεία, μια πορεία για ένα νέο κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη σε κάθε άκρη της χώρας, σε κάθε γειτονιά. Ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται την ιδιαιτερότητα και θα ενισχύει την δημιουργικότητα. Με νέους θεσμούς και νέα εργαλεία πάμε μπροστά μέσα από τον «Καλλικράτη» , μέσα από ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης, μέσα από ένα νέο μοντέλο δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας του κράτους. Ήρθε η ώρα για τον μεγάλο όραμα του κινήματος μας, 36 χρόνια μετά ο «Δημοκρατικός προγραμματισμός» είναι κοντά μας.

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία, είναι μια πολιτική διαδικασία μείζονος σημασίας, που θα καταγράψει την δυναμική της νέας μας πορείας. Μια διαδικασία που θα θέσει τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό δρόμο της πατρίδας σε κάθε περιφέρεια της. Μια διαδικασία που θα αναζωπυρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για την γρήγορη έξοδο από την σημερινή πολύπλευρη κρίση.

Για τον τόπο μας, το νησί μας , την Κρήτη μας κάθε εκλογική μάχη είναι πολιτική μάχη που εγκολπώνει τις ανάγκες, τα όνειρα, τις διεκδικήσεις μας. Σε αυτή την μάχη οφείλει η γενιά μας , η νέα γενιά αυτού του τόπου να δώσει σήμερα το στίγμα για την Κρήτη του 2020. Να δώσει σήμερα το σχέδιο για την Κρήτη που θα μπει μπροστάρης στην ανασυγκρότηση της χώρας, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Από την Κίσσαμο μέχρι και την Σητεία, από την Μεσσαρά μέχρι την Ιεράπετρα, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι και τα Χανιά η Κρήτη μπορεί, εμείς μπορούμε.

Μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη μια «Πράσινη Κρήτη» που επενδύει στον 12μηνο τουρισμό, στην μοναδική της παράδοση, στο φυσικό πλούτο και περιβάλλον, στην ποιοτική Παιδεία και καινοτομία, σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Μια Κρήτη που «παντρεύει» το χτες με το σήμερα, επενδύοντας σε ένα νέο αύριο.Εμείς πιστεύουμε στο αύριο, η γενιά μας πιστεύει στο αύριο, μαζί θα παλέψουμε για μια «ανοικτή ατζέντα» για την Κρήτη που θα περιλαμβάνει :

ü Ενιαίο κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2020, για όλη την Κρήτη μέσα από ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς του Νησιού. Επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα

ü Επένδυση στην ποιότητα σε κάθε σκέλος της αναπτυξιακής πολιτικής.

ü Επένδυση στην Πράσινη Ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Α.Π.Ε.

ü Αναπτυξιακά έργα υποδομής σε όλους τους σημερινούς νομούς της Κρήτης που θα ενώσουν τόσο στο Βόρειο όσο και στον Νότιο τμήμα το Νησί με σοβαρούς και ασφαλής αυτοκινητόδρομους.

ü Αναπτυξιακά έργα ( π.χ. Αεροδρόμιο Καστελίου) που θα τονώσουν την τουριστική κίνηση, καθιστώντας την Κρήτη προσιτό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο.

ü Σύνδεση των Πανεπιστημαικών, Πολυτεχνικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων του νησιού με την κοινωνία και το αναπτυξιακό σχέδιο του νησιού μας. Επένδυση στην καινοτομία και την γνώση μέσα από συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

ü Αξιοποίηση του ENISA και του Ι.Τ.Ε. ως πόλο έλξης για νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των νέων Δήμων

ü Πολιτικές για την αξιοποίηση και επιμόρφωση του αγροτικού δυναμικού της Κρήτης μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις

ü Επένδυση σε ποιοτικά και ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα που θα καθιστούν την Κρήτη ισχυρό εξαγωγέα για την χώρα.

ü Αξιοποίηση των παραδόσεων της Κρητικής φιλοξενίας και διατροφής και επένδυση στον ποιοτικό αγροτουρισμό.

ü Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της νέας επιχειρηματικότητας μέσα στα πλαίσια ολοκληρωμένου σχεδίου, ενταγμένου στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου


Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας μπορεί να αποτελέσει το πολιτικό εργαλείο για να πάμε μπροστά και να βάλουμε την ατζέντα «από κάτω προς τα πάνω». Να σχεδιάσουμε για τον τόπο μας με βάση τις δικές μας ανάγκες, με βάση τα δικά μας όνειρα για το αύριο που θέλουμε να δούμε.

Σε αυτό τον αγώνα η δική μας γενιά δηλώνει παρόν για να δώσει την μάχη. Δηλώνουμε παρόν για να στηρίξουμε κάθε νέο και νέα που θα μπει μπροστά καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικών για τον νέο θεσμό. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πορεία που ξεκινά την 1η Γενάρη του 2011.

Καλούμε τους υποψηφίους μέσα από αυτές τις πρόχειρες σκέψεις μας να επενδύσουν στο αύριο, να δώσουν την ευκαιρία σε μια γενιά διαφορετική από εκείνη των ανένδοτων αγώνων, του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης. Να δώσουν την ευκαιρία στην γενιά των ονειροπόλων που έμαθαν από μικροί να κυνηγούν το όνειρο, σπουδάζοντας και παλεύοντας για ένα νέο ρεαλισμό…

Στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, χωράν και τα δικά μας όνειρα, χωράν και οι δικές μας ανάγκες, χωρά και η δική μας φωνή για να κάνουμε το αύριο της πατρίδας και του τόπου μας, το δικό μας αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότεινε...