Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ…ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ…Ή ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ…; ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ…ΟΥΣΙΑΣ...Ή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ…;*

Μαύρου Βασίλης , Γραμματέας Ν. Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φλώρινας

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί διεξάγονται υπό την νέα μορφή αυτοδιοικητικής λειτουργίας και οργάνωσης, καθώς εισέρχεται ο Καλλικράτης που αντικαθιστά τον Καποδίστρια. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί διεξάγονται στην δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που περνά η χώρα. 

Με τον Καλλικράτη καταργούνται οι Νομαρχίες ,στις οποίες ο ρόλος τους είχε περιοριστεί πολύ, έχουμε συνένωση Δήμων, με σκοπό την αριθμητική τους ελαχιστοποίηση και τέλος θεσμοθετούνται εκλόγιμα περιφερειακά συμβούλια υπό τον εκλεγμένο περιφερειάρχη. Έτσι δημιουργείται μια άτυπη νέα αυτοδιοικητική κυβέρνηση στο σύνολο της χώρας, όπου ο κάθε πολίτης έχει πλέον άμεση συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων. 

Κονδύλια τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προορίζονταν για την ανάπτυξη της περιφέρειας, δεν απορροφούνταν από την χωρά μας, εξαιτίας της μη αιρετής περιφέρειας. Πλέον θα διατίθενται χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού γραφειοκρατικού κράτους. Δημιουργούνται πιο ευέλικτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο. Με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» επιχειρείται η διοικητική, οικονομική, πολιτική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης που θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή και του εκλογικού νόμου. Εν τέλει, η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο κράτος από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. 

Βέβαια η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση πραγματοποιείται στην δυσκολότερη περίοδο για την χώρα μας εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Την περίοδο δηλαδή που η χώρα μας έχει μπει στην επιτήρηση της τρόικας και του μνημονίου, που μας οδήγησαν οι κάκιστες προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1996 μέχρι το 2009. Αυτήν την ώρα που γίνονται τεράστιες προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανασυγκροτηθεί το κράτος και να βγούμε από την επιτήρηση, κάποιοι διάλεξαν τον δρόμο της γνωστής γι’ αυτούς στείρας αντιπολίτευσης και προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών μειώνοντας την σημασία, την ουσιαστικότητα και την αναγκαιότητα της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. 

Και ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούν στα σοβαρά και δύσκολα αυτοδιοικητικά προβλήματα σε κάθε περιοχή ,σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια, θέτουν ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό για το κεντρικό νόημα των εκλογών ,βάζοντας ως κύριο αντιπολιτευτικό δίλλημα την συμμετοχή της χώρας μας στο μνημόνιο ή όχι. Αντί να κοιτάξουν πως θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν τα πιο ικανά άτομα που θα διαχειριστούν την επομένη μέρα τις τύχες της κάθε περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο της, ασχολούνται με κεντρικά πολιτικά ζητήματα που κρίνονται στις εθνικές και όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Στις 7 Νοέμβριου ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλους αυτούς που θέλουν την χώρα μας στάσιμη στις εξελίξεις. Σε όλους αυτούς που για χάρη πολιτικών εντυπώσεων θέτουν ψευτοδιλήμματα για το μέλλον της χώρας. Στις 7 Νοέμβριου ο ελληνικός λαός πρέπει να ψηφίζει τους ικανούς-νέους-άφθαρτους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τις τύχες των περιοχών τους για τα επόμενα 4 χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότεινε...