Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Με τη Δυναμική της Ελπίδας, Με τη Δύναμη της Επιμονής, Με τη Διάθεση της Προσφοράς

* το παρόν κείμενο κατατέθηκε στην Συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας την 28η Μαρτίου 2010.

Κάθε προσπάθεια συντεταγμένης προοδευτικής έκφρασης στους Κόλπους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως όταν λαμβάνει χώρα σε κεντρικά για την οργάνωση επίπεδα οφείλει πάντα να έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη σταθερού βηματισμού της οργάνωσης αναφορικά με την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Κάθε επιχειρούμενη αναδιάταξη δυνάμεων ως αυτή επιχειρείται σε κάθε Εθνική Αντιπροσωπεία απομένει κενού περιεχομένου αν δε συνοδεύεται από την κατάλληλη πολιτική επεξεργασία, όχι μόνο ως αντικείμενο συζήτησης ως εάν επρόκειτο για τη συνάθροιση μονάδων αλλά στα πλαίσια μίας αμιγούς πολιτικής διαδικασίας κεντρικής καθοδήγησης της οργάνωσης, επεξεργαζόμενη διαφορετικές αντιλήψεις, αφουγκραζόμενη διαφορετικές οπτικές, προκρίνοντας εν τέλει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές δράσης, με απώτερο στόχο την ενσυνείδητη ενασχόληση κάθε μέλους της Οργάνωσης σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό Επίπεδο.

Η έλλειψη βασικού προσανατολισμού και συγκεκριμένης θεματικής των συνεδριάσεων της Εθνικής Αντιπροσωπείας ανάγεται σε αντικειμενικό κανόνα σύγκλησης των συνεδριάσεων αφήνοντας στην ευσυνειδησία κάθε στελέχους την επεξεργασία πολιτικών προταγμάτων αλλά το σημαντικότερο στερώντας από πολλά άλλα στελέχη τη δυνατότητα εντοπισμού συγκλίσεων αλλά και αποκλίσεων σε βασικά ζητήματα καθημερινότητας αλλά και εν γένει πολιτικού προσανατολισμού της οργάνωσης.
Οι διαπιστωμένες οργανωτικές αβελτηρίες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι αδράνειας ούτε φυσικά και οι αποσπασματικές κινήσεις να καθορίζουν το γενικό κανόνα ενδεδειγμένης δράστηριοποίησης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η αρμόζουσα σε κάθε αριστερή οργάνωση τυπική πορεία πολιτικής επεξεργασίας θέσεων και συγκεκριμένων προτάσεων αμφίδρομα από τη βάση προς την ηγεσία δεν μπορεί να επαφίεται στην ευθυκρισία κάθε στελέχους αλλά να αποτελεί μονίμως το ζητούμενο επαγρύπνησης, συμμετοχής και προσφοράς κάθε ενός μας.

Τα αργά αντανακλαστικά της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην πολιτική επεξεργασία ζητημάτων αιχμής και καθημερινότητας καλλιεργούν σταδιακά μία ήδη δημοφιλή αντίληψη περί παρεοκρατίας, προσωπικών στρατηγικών και κομματικού πρωταθλητισμού με έπαθλο κατάκτηση θέσεων και κομματικής ανέλιξης.

Προφανώς και δεν είναι αυτή η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, Προφανώς και δεν εκλείπουν σήμερα οι λόγοι που όλους εμάς μας ωθούν καθημερινά να ασχολούμαστε ολοένα και πιο ενεργά, να συμμετέχουμε ολοένα και πιο δραστήρια, να παρακινούμε με όλες μας τις δυνάμεις ολοένα και περισσότερους νέους να συμμετέχουν στα κοινά. Το όραμα της αλλαγής, η προοδευτική σκέψη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η διόρθωση των κακώς κειμένων αλλά ακόμη και για τους πιο ρομαντικούς η επιδίωξη αλλαγής των κακών αυτού του κόσμου είναι πηγή έμπνευσης, είναι νομιμοποιητική βάση κάθε ενεργούς δραστηριοποίησης με κατεύθυνση την προαγωγή της προοδευτικής σκέψης.


Το παράδοξο του πολιτικού χρόνου εξ’ αντικειμένου μας δίνει τη δυνατότητα της ελπίδας της αλλαγής και της διόρθωσης όσων κατορθώνουν και πληγώνουν τις σκέψεις μας καθημερινά. Κάθε μαζική διαδικασία μπορεί να αποτελεί ένα βήμα εμπρός, μπορεί να αποτελεί ένα βήμα προς το ζητούμενο, πόσο δε μάλλον όταν αυτό ταυτίζεται με το λόγο ύπαρξης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Αυτό την επαγρύπνησης των νέων προοδευτικών ανθρώπων, την ενδυνάμωση της διάθεσης συμμετοχής τους, την ανάπτυξη της μαγιάς δημιουργίας των νέων ώριμα αλλά και αγνά σκεπτόμενων αυριανών στελεχών της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η διάθεση προσφοράς, η πάγια αταλάντευτη προσήλωση στην προαγωγή των άριστων και όχι των αρεστών δεν μπορεί παρά να αποτελέσει βασικό άξονα πολιτικής πορείας αλλά και αυθύπαρκτης παρουσίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η δυνατότητα αντίληψης των κοινωνικών αλλαγών και η διατύπωση ξεκάθαρου, προοδευτικού, υπεύθυνου πολιτικού προγραμματικού λόγου είναι η μόνη εγγύηση συνεισφοράς στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν πολιτικολογεί ασυστόλως, δεν βερμπαλίζει αλλά και δεν αρκείται σε άσκοπη κριτική ως βιτρίνα ένδειας προτάσεων. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με όσους αρκούνται να ονομάζουν αλλαγή σκηνικού την υπερπροβολή προσώπων απέναντι στην διεκδίκηση εφαρμογής πολιτικών όχι πρόσκαιρα ευχάριστων αλλά κυρίως σταθερά χρήσιμων για την Ελλάδα.

Σε ένα σημείο καμπής όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την αποσαφήνιση του ρόλου της προοδευτικής διαλογικής ως χρήσιμο εργαλείο αναλυτικής σκέψης, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως μέρος της ιστορικής της υποχρέωση κι ευθύνης απέναντι στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα αλλά και αναφορικά με τη διαμορφούμενη δυναμική σχέση των δυνάμεων στο εσωτερικό της.

Μετά την εκδήλωση της παγκόσμια χρηματοπιστωτικής κρίσης, γίναμε ως χώρα το πεδίο παγκόσμιων και ευρωπαϊκών αντιθέσεων, θεσμικών κενών και προβλημάτων. Γίναμε μάρτυρες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο των αντιφάσεων και των ορίων του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την σημερινή της μορφή.

Φάνηκε για ακόμη μια φορά πως η εμμονή και η αγκύλωση στο σκληρό Ευρώ χωρίς ομοσπονδιακή ανακατανομή εισοδήματος, δόγμα που προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, με πρώτη την Γερμανία, οδηγεί σε μεγαλύτερες περιφερειακές ανισότητες, σε υφεσιακή διαδικασία τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και εν τέλει σε μεγαλύτερα ελλείμματα δημοσίου χρέους και ανταγωνιστικότητας για την χώρα μας. Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να απεκδυθούμε των δικών μας ευθυνών. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με σοβαρότητα για το διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, για τις ατυπίες, για τις ανομίες, για τις ιδιομορφίες, για την σύγκρουση μεταξύ παραοικονομίας και επίσημης οικονομίας, για το Ελληνικό δηλαδή ζήτημα.

Πιστεύουμε πως η ελληνική κρίση με την δημοσιονομική μορφή που λαμβάνει μπορεί να αποτελέσει την στιγμή της στροφής για την χώρα μας, ώστε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από τον παρασιτισμό και τις αντι-παραγωγικές συνταγές του παρελθόντος. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως το μέχρι σήμερα μοντέλο ανάπτυξης έφτασε στα όρια του.

Για να γίνει πράξη αυτή η στροφή χρειάζεται μια νέα πολιτική συνειδητοποίηση από όλους μας. Ένας νέος πολιτικός Προοδευτικός Πραγματισμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανισότητες κάθε μορφής και θα προτείνει ρεαλιστικές λύσεις υπέρβασης τους. Χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, κόντρα στην μετριοκρατία και το status quo.

• Η επιχειρούμενη δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συνδυάζεται με ένα μέσοπρόθεσμο σχέδιο για την επαναοριοθέτηση και σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που να εγγυάται την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την αποδοτικότητα των πόρων της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη αντιμετώπιση φαινομένων προσοδοθηρίας, διαφθοράς, θεσμικής ανεπάρκειας.
• Η επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από την επαναδραστηριοποίηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, της προστασίας του εργαζόμενου, τη δημιουργία ενός ισχυρότερου δικτύου προστασίας της οικογένειας.
• Τα δικαιώματα στην υγεία, την ασφάλεια και την παιδεία δεν μπορούν να θίγονται με τη δικαιολογία της κρίσης, αλλά να ενισχύονται ιδίως όπου δεν απαιτείται πρόσθετο κόστος αλλά βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου ελέγχου.
• Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς οφείλει να υποστηρίζεται επίμονα ως αταλάντευτη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης με έμπρακτη εφαρμογή διακηρυγμένων στόχων εφαρμόζοντας άμεσα κανόνες δημοσιότητας (επιλογή προσωπικού, βιογραφικά, αμοιβές, συμμετοχή σε αποφάσεις) όλων των συμμετεχόντων στην άσκηση δημόσιας διοίκησης σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
• Η μείωση της γραφειοκρατίας και η ανάδειξη της υπευθυνότητας και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου «ανθρωποκεντρικού» μοντέλου δημόσιας διοίκησης μπορεί να ενισχύσει ακόμη και σε περιόδους κρίσης τη διάθεση επενδύσεων σε νέα μοντέλα «πράσινης ανάπτυξης».
• Η ενίσχυση θεσμών νεανικής επιχειρηματικότητας, η κατάργηση φορολογικών βαρών νέων εργαζομένων αλλά και νέων επαγγελματιών μπορεί να αποτελέσει μία ακόμη δυνατότητα αντοχής και αντίστασης στην μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας.
• Η εξ’ υπαρχής μελέτη ενός νέου συνδυαστικού μοντέλου κοινωνικής υπηρεσίας και αναπτυξιακών διεξόδων και απόκτησης ουσιαστικών προσόντων μέσω θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας, όπως ο στρατός οφείλει να μη λησμονείται σε περιόδους κρίσης.

Η προοδευτική απάντηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ως διακριτικό στοιχείο διαχωρισμού της θέσης της από λοιπές Νεολαιίστικες δυνάμεις είναι η γνώση, η δυνατότητα αναλυτικής σκέψης μα κυρίως η δυναμική των προτάσεών της προς όφελος της Κοινωνίας. Σε αυτόν τον άξονα η αναφορά στις σχέσεις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΠ είναι δομικό στοιχείο κάθε σχεδιαζόμενης πολιτικής δράσης και μελλοντικής πορείας της οργάνωσης.

Με αταλάντευτη την προσήλωση στην υπηρέτηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την δυναμική που προσδίδει η ποιοτική δωρεάν παιδεία σε κάθε Έλληνα που επιθυμεί υψηλού επιπέδου σπουδές σε ένα νέο μοντέλο «φοιτητοκεντρικού» Πανεπιστημίου και ΤΕΙ οφείλουμε τόσο τη δραστηριοποίηση των νέων προοδευτικών ανθρώπων να την αντικρίζουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμβολής, αφαιρώντας κάθε προσπάθεια εκ του πονηρού φαλκίδευσης της δυνατότητας συμμετοχής τους, όσο και σε ένα πλαίσιο πραγματικής αναβάθμισης της ποιότητας Σπουδών.
Η υπηρέτηση αυτών των αρχών δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από τη δυνατή στεντόρεια φωνή της ΠΑΣΠ εκφραζόμενη στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ οφείλουν να υψώσουν ένα μεγάλο ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σκέψη μείωσης της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης. Οποιοσδήποτε αναγάγει τα προβλήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου σε ζητήματα συμμετοχής των φοιτητών, δεν κάνει απλά ένα μεγάλο λάθος. Δίνει επιπλέον το άλλοθι σε όλους όσοι με το «δεξιό λαϊκισμό» τους επιδίδονται σε ισοπεδωτικές λογικές του « Για όλα φταίνε οι φοιτητές».

Η αυτονόμηση που καλώς επιχειρήθηκε στην προηγούμενη συνδιάσκεψή της, κρατά τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία του, καταστατικά και στην πράξη, μέσω της εμφύσησης κοινών αρχών, αξιών και αντιλήψεων αλλά και διαμέσου της διαρκούς ανατροφοδότησης ιδεών και προβληματικής, της αλληλεπίδρασης των στελεχών τους και της βαθύτατης ριζωμένης αντίληψης πως οι Σοσιαλιστικές και Προοδευτικές Οργανώσεις πάντα λειτουργούν αυτόνομα, όχι όμως ανεξάρτητα. Οι Αριστερές οργανώσεις δε λειτουργούν σε πολιτικό κενό, λειτουργούν στον ίδιο άξονα, διαμοιράζοντας ίδιες ανησυχίες, αναλόγως το πρίσμα ανάλυσης αλλά και τις ανάγκες της δυναμική τους δράσης.

Η ΠΑΣΠ δεν μπορεί να αφεθεί σε ανήσυχους ηγήτορες, ούτε σε ατυχείς επιλογές. Η αυτονόμηση ουσίας δεν ήταν ποτέ ούτε επικοινωνιακή τακτική, ούτε δικαιολογία δημιουργίας γκρουπούσκουλων περιχαρακώνοντας φοβικά ανθρώπους προβατοποιώντας νέους με δημιουργικές ανησυχίες.

Οι αβελτηρίες – νηπιακές ασθένειες που οι παραλήψεις δυστυχών αρχόντων επέβαλαν, μπορούν είτε να ξεπεραστούν, οδηγώντας την οργάνωση στο μέλλον, είτε να βασανίζουν μελλοντικά αποτελώντας μόνιμη τροχοπέδη όχι τόσο στην αναδίπλωση της φωνής της οργάνωσης στους χώρους δράσης της, μα κυρίως καταστρέφοντας εν τη γενέσει τους δημιουργικές φωνές και νέα στελέχη, γεγονότα που κατά το παρελθόν της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν τον κανόνα κατά τη φυσιολογική ροή δραστηριοποίησης νέων ανθρώπων.

Η ΠΑΣΠ πρέπει να αλλάζει. Πρέπει να υπηρετεί τον Έλληνα Σπουδαστή – Φοιτητή, Πρέπει να είναι Πρώτη Δύναμη μα κυρίως πρέπει να εκφράζει την προοδευτική φωνή μέσα στα Ελληνικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Νοέμβρη, κατατέθηκε από τον σύντροφο Κόλλια Τρύφωνα συγκεκριμένη πρόταση για Διεξαγωγή Πολιτικού Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η εν λόγω πρόταση, έτυχε άμεσης αποδοχής και επιδοκιμασίας τόσο από τον Γραμματέα της Νεολαίας όσο και από τον Γραμματέα του Κινήματος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ακολούθησαν δε, υποστηρικτικά πολιτικά κείμενα της εν λόγω πρότασης, από πληθώρα συντρόφων.
Η προσπάθεια γεφύρωσης του πολιτικού χάσματος μίας μονόδρομης πορείας προς παρατεταμένη αδράνεια της οργάνωσης απαιτεί άμεσες αποφάσεις αποσαφήνισης του πολιτικού στίγματος της ως βασικό στοιχείο συναίσθησης ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές στελεχών της Νεολαίας.

Δεν πρέπει να αφεθεί καμία άλλη ευκαιρία χαμένη. Ούτε οι μεμονωμένες πολιτικές ανακοινώσεις από τα θεσμικά όργανα της Οργάνωσης, ούτε οι σπασμωδικές, πολλές φορές ανεπίκαιρες και ατυχείς, πρωτοβουλίες, δεν λύνουν το δομικό πρόβλημα διατύπωσης Συνολικής, Συγκεκριμένης Εμπεριστατωμένης Πολιτικής Πρότασης καθιστώντας όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη την εκφορά Καινοτόμου, Ριζοσπαστικού, Προοδευτικού Πολιτικού Λόγου εκ μέρους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότεινε...