Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Πρωτοβουλία διαλόγου

* του Παπαϊωάννου Γιάννης, μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας Πασοκ 

Εν όψη της συζήτησης που πραγματοποιείται στους κόλπους της Νεολαίας Πασοκ αναφορικά με την διεξαγωγή ενός πολιτικού γεγονότος το Φθινόπωρο του 2010, θα ήθελα να εμπλουτίσω τον διάλογο και την διαβούλευση με κάποιες προσωπικές επισημάνσεις και προτάσεις.
Μπροστά στα δυσεπίλυτα και ακανθώδη ζητηματα που καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αλλά και στην δεδομένη απώλεια της οικονομικής μας ανεξαρτησίας ως κράτος, είναι πλέον ορατή η οικονομική κατάρρευση.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην χειρότερη φάση της στην μεταπολιτευτική ιστορία της, έχοντας ένα δυσβάσταχτο χρέος αλλά και με την πλήρη εξάρτηση πλέον απο τους μηχανισμούς του ευρωπαϊκού ταμείου και το ''αγκίστρι του Δ.Ν.Τ.

 
Αντιμετωπίζοντας ένα μεγάλο οικονομικό τελμα , την προϋπάρχουσα πολιτική απαξίωση και τις εθιμοτυπικές πλέον κοινωνικες αναταραχές η νέα γενιά καλειται να αγωνιστεί εκ νέου για παραδοσιακά κεκτημένα αλλά και να αποτελέσει εγγυητή για τις επόμενες γενιές...
           
Στις μεγάλες αυτές προκλήσεις της εποχής μας η Νεολαία Πασοκ οφείλει να στέκεται δίπλα στην κοινωνία προβάλλοντας μια ανατρεπτική πολιτική που σε πολλές περιπτώσεις θα βρίσκεται και ένα βήμα μπροστά απο το κόμμα. Μια πολιτική που θα είναι απαλαγμένη απο κομματικούς πατριωτισμούς και λαϊκίστικες επιδείξεις αλλά θα διέπεται από την ριζοσπαστικότητα και την προοδευτική λογική της νέας γενίας.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο προσκήνιο είναι αναρίθμητα και ο ρόλος της νεολαίας Πασοκ μπορεί να είναι ουσιαστικός εάν δεν οχυρωθεί πίσω απο κυβερνητισμούς και δεν δημιουργήσει πολιτικές προφάσεις που εξυπηρετούν ''μηχανισμούς'' και ''καπετανάτα''...

 
Ωστόσο η οργανωτική δυσλειτουργεία και η πολιτική απουσία της Νεολαιας Πασοκ παρά τις μακροχρόνιες και διαδοχικές διαδικασίες είναι εμφανής τόσο σε πολιτικό περιεχόμενο όσο και στις κοινωνικές προκλήσεις .             
Η Νεολαία Πασοκ διαλύθηκε το 2005 για να ακολουθήσει μια περίοδος θεσμικής ανυπαρξίας (με την αμφιλεγόμενη παρουσία της επιτροπής έμπνευσης και διαλόγου) για δύο έτη οπότε και πραγματοποιήθηκε το επανιδρυτικό συνέδριο τον Μάρτιο του 2007 με την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η διαδικασια της οργανωτικής συγκρότησης ολοκληρώθηκε με τις εκλογες τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων καθώς και γραμματέα και συντονιστικής γραμματείας.

Τα χαρακτηριστικά στην δομή της οργάνωσης άλλαξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε πολύ σύντομο χρονικο διάστημα. Η μετάβαση απο την θεσμική ανυπαρξία στις επίπονες και υπεράριθμες διαδικασίες ''μερικών χιλιάδων'' θεσμικών δημιούργησε ένα τεράστιο ''τειχος'' εμποδίζοντας το ουσιαστικό πολιτικό άνοιγμα στην κοινωνία.Επίσης διαμόρφωσε μια φοβικότητα απέναντι στις οποιεσδήποτε μελλόντικες διαδικασίες οργανωτικού χαρακτήρα.
   Έχουν συμπληρώθεί 3 χρόνια και σύμφωνα τόσο με την καταστατική λειτουργεία αλλα και με βάση τα ιστορικά πεπραγμένα θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί ήδη συνέδριο αφού είναι η μεγαλύτερη περίοδος αναμονής ,από την ίδρυση της οργάνωσης ,για το κορυφαίο αυτό γεγονός. Παρόλα αυτά τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζονται στην Νεολαία Πασοκ δεν είναι θέματα καταστατικόυ 'η δεοντολογίας αλλα οργανωτικής δομής-λειτουργείας καθώς και πολιτικών θέσεων και προσανατολισμού.    
Το συνέδριο της Νεολαίας Πασοκ αποτελεί τη λαϊκή και δημοκρατική έκφραση της βάσης της οργάνωσης και δεν επιτρέπεται να αναλωθεί μόνο σε ζητήματα τεχνικής φύσεως και εσωτερικής κατανάλωσης αντ'αυτού οφείλει να κάνει άμμεση προώθηση των θέσεών της στην ίδια την κοινωνία και την βάση αλλά και να αντλήσει καινούργεια θεματολογία από αυτήν.
 
Για να το πετύχουμε αυτό δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ενα συνέδριο ή ένα γεγονός ώς ''πολιτικο'' ή ως ''καταστατικο'' 'η ως ''οργανωτικο'' μεμονωμένα αλλα να συζητήσουμε και να επανεξετάσουμε πάσις φύσεως ζητήματα . Ζητήματα θέσεων, αρχών, πρωτοβουλιών, δομών και ανανέωσης δίχως μονοπρόσωπους τίτλους που θέλουν να επιβάλουν τον χαρακτήρα που θα έχει τελικα το συνεδριο ,αρνούμενοι την ύπαρξη προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα και φοβούμενοι την αυξημένη μαζικότητα και συμμετοχή.
  Πρέπει να τολμήσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες πολιτικής διαβούλευσης και ανασυγκρότησης με την διεξαγωγή εκλογικού και πολιτικού συνεδρίου ανανεώνοντας τα όργανα και τις πολιτικές θέσεις μας παρα την αναβλυτικότητα και την απραγία που κάποιοι επιβάλουν σκόπιμα για να δομήσουν τους ψευτοσυσχετισμούς τους και τους μηχανισμους του εκαστοτε κομμματικού παράγοντα που εξυπήρετουν.
  Συνοψίζοντας,το συνέδριο θα πρέπει να είναι ένα γεγονός όπου θα τεθούν ζητήματα πολιτικών θέσεων και αρχών , καταστατικού και δεοντολογίας, οργανωτικής δομής και οργάνωσης . Επίσης , θα πρέπει να έχει εκλογικό χαρακτήρα από το σύνολο της βάσης για να ενισχύσουμε την παρέμβαση μας στην κοινωνία υπογράφοντας μαζί της ένα νέο συμβόλαιο.Ένα πολιτικό συμβόλαιο που δεν θα βασίζεται σε εποικοινωνιακά τεχνασματα αλλά που θα έχει ως βασικό διακύβευμα την εφ' 'ολης της ύλης πολιτική ανάλυση, τον ελεύθερο διάλογο και την αυτονομία της σκέψης. Ένα συμβόλαιο που θα αναζωπυρώσει το πολιτικό μας αίσθημα και θα επαναλειτουργήσει την Νεολαία Πασοκ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότεινε...